Dat de onderwaterarcheologie in de Noordzee wel degelijk enorm boeiend kan zijn, daar moet je vader Dirk en zoon Tomas Termote niet van overtuigen. Na talrijke duiken op vergane vaartuigen schreven zij er een lijvig naslagwerk over bijeen. Het boek Schatten en Scheepswrakken, uitgegeven bij het Davidsfonds, telt 350 pagina's en is zeer rijk geïllustreerd.
Van militaire schepen uit de twee wereldoorlogen tot vrachtschepen en containers, van houten zeilschepen en yachten tot vliegtuigen. In de Belgische territoriale wateren bevinden zich maar liefst 277 gekende en onbekende wrakken die door storm, oorlog, brand... op de bodem van de Noordzee zijn beland.
Schatten en scheepswrakken geeft voor het eerst een systematisch overzicht van elke obstructie in onze territoriale wateren. Het is een primeur in het onderwater- en wrakkenonderzoek in België. Elk vergaan vaartuig draagt een schat van informatie met zich mee voor archeologen en wetenschappers. De exacte plaats- en dieptebepaling van de wrakken is nodig om onderzoek op de wrakken te kunnen doen, maar is daarnaast ook van het grootste belang voor de veiligheid van de scheepsvaart.
Per wrak wordt de locatie aangegeven samen met gedetailleerde technische gegevens, de historische achtergrond en de actuele toestand van het wrak. Via schetsen, zeekaarten, spectaculaire onderwaterfotografie, historische afbeeldingen van de schepen en dieptescans wordt deze onbekende onderwaterwereld tot leven gebracht.
Maritiem archeoloog Tomas Termote is, in navolging van zijn vader Dirk, al jarenlang bezig met het in kaart brengen van de wrakken in de Noordzee. Samen ontdekten ze heel wat nieuwe wrakken. Deze publicatie is het resultaat van bijna 5000 duiken van twee generaties gedurende de laatste dertig jaar.