De ontdekking in de eerste helft van de eerste eeuw voor Christus dat glas uitgeblazen kon worden had tot gevolg dat de tot dan toe bestaande technieken om glas te kunnen maken voor het merendeel buiten gebruik raakten. De Romeinen konden vanaf dat moment immers over een geheel nieuwe en vooral veel snellere wijze van glas maken beschikken die in de daarop volgende decennia bovendien nog eens verder geperfectioneerd zou worden. Het glasblazen was vanaf dat moment een belangrijke industrie die niet langer beperkt bleef tot de glascentra als Sidon en Alexandrië maar zich uitbreidde door het gehele Romeinse Rijk.
Uit de eerste eeuwen van onze jaartelling zijn vele unieke Romeinse glasvoorwerpen bewaard gebleven. Waar voorheen glascollecties van musea en universiteiten de aandacht opeisten, vormt dit boek het overzichtswerk van het Romeinse glaswerk uit Nederlandse privécollecties. Het behandelt niet alleen hoogwaardig vakwerk van individuele ambachtslieden maar ook de producten van de glasindustrie, die tot massaproductie gerekend kunnen worden. Na een veelomvattende inleiding over de geschiedenis en de productietechnieken van glas worden twaalf groepen van verschillende glasvormen, zoals schalen en kommen, sprenkelaars en pelgrimsflesjes, dadel- en druiventrosflesjes en vierkante flessen uitvoerig besproken. Door schitterende foto‘s komen de antieke glasobjecten tot leven.
Dit boek laat zien dat ons land een aantal particuliere collecties van Romeins glas telt die niet alleen fraai zijn maar bovenal getuigen van hoge kwaliteit. De auteurs hebben de gegevens weten te verwerken tot een vlot leesbaar boek. Hierdoor is het boek voor de geïnteresseerde een goede kennismaking met Romeins glas en voor collectioneurs een gedetailleerd naslagwerk.
144 pagina's